Zincir ve Zincir'in Yapısı

Zincir ve Zincir'in Yapısı

Zincir : Zincir iç ve dış bakladan oluşmaktadır. Burç ve pim zincirin mafsal hareketini oluşturmaktadır. Zincir parçaları çeşitli malzemelerden üretilmektedir. Bunların ana yapısı, ıslah, sementasyon ve alaşımlı çeliklerdir.

Bakla : Baklalar kopma ile karşı karşıya kaldığından dolayı ıslah edilmiş çelikten kullanılmaktadır. Zincirin tipi ve özelliğine göre ısıl işlem uygulanıp istenen kopma mukavemeti sağlanır.

Pim : Pimler silindirik yapısından dolayı, yüzeyi yüksek basınca ve birçok farklı yükün etkisinde kalmaktadır. Bundan dolayı, genellikle pim yüzeyinin, aşınma dayanımını arttırmak amacı ile semente malzeme kullanılarak setleştirme yapılır.

Burç : Burçlar, pimler gibi yüzey basıncı yüksek, aşınmaya maruz kalmaktadırlar. Bu nedenle burç iç ve dış yüzeyleri, aşınma dayanımı arttırmak amacı ile sertleştirilir.

Makara : Koruyucu makara darbeye maruz kaldığından dolayı ıslah çeliklerden üretilmektedir. İşleyen makaralarda aynı şekilde ıslah veya alaşımlı çeliklerden üretilerek sertleştirilir. Makaranın bir diğer fonksiyonu ise burcu korumaktır.

Doğru zincirin bulunması için zincirin ölçüsünün belirlenmesi gerekmektedir. Bir zincirin ölçüsü hatvesine, iç genişliğine ve makara çapına bakılarak bulunabilinir.

Yorum Yaz